Burak

Od kiedy to tylko było możliwe, próbowano uszlachetnić buraka, tak by w zależności od potrzeby wytwarzał większy korzeń lub większe liście. Obecnie jest uprawiany na wszystkich kontynentach i w wielu odmianach. Po raz pierwszy o buraku wspomina jeden z dokumentów pochodzących z Babilonii. W roku 722 p.n.e. uprawiano go w ogrodach króla Meodaka-baladana, pod nazwą selqu. Około 400 p.n.e. uprawiano buraki w Grecji, a 200 lat później dotarły one na tereny republiki rzymskiej. W czasach Karola Wielkiego i przez resztę średniowiecza uprawiany był burak ćwikłowy jako warzywo liściaste we Francji i Italii, a w Niemczech od XII wieku. W XV wieku odmiana czerwona buraka zawędrowała do Włoch.

Burak zwyczajny, według danych Głównego Urzędu Statystycznego, znajduje się w ścisłej czołówce najchętniej uprawianych warzyw w Polsce. Produkcja buraka wynosi w naszym kraju około 12 kg na jednego mieszkańca. Jest to najlepszy wynik w Europie. Walory zdrowotne tego warzywa w pełni uzasadniają jego popularność i powinien gościć na naszych stołach jak najczęściej.

Ciekawostki:

  • korzeń buraka jest bogaty w cukry, sole mineralne, witaminy B i C
  • buraki świetnie pomagają unormować poziom cholesterolu
  • betacyjany zawarte w burakach wspomagają w profilaktyce nowotworowej
  • osoby chorujące na cukrzycę powinny się wystrzegać buraka z uwagi na duży poziom cukrów