Pietruszka

Pietruszka rośnie w większości regionów świata i jest doceniana za swoje właściwości lecznicze oraz smakowe. W formie korzenia użytkowana jest ona w Polsce najczęściej jako składnik zup. Nać pietruszki zaś idealnie komponuje się we wszelkiego rodzaju sosach, bulionach, surówkach, lub jako dodatek do kanapki. Zawiera ona bardzo dużo prowitaminy A. Korzystne dla zdrowia jest również równoczesne występowanie żelaza i witaminy C. Zawiera dużo chlorofilu. Dużo związków mineralnych występuje w korzeniach a jeszcze więcej w nasionach.

Pietruszka jest rośliną o ogromnych wartościach leczniczych. Zarówno korzenie, jak owoce pietruszki i ich przetwory zwiększają przesączanie w kłębkach nerkowych, a jednocześnie zwalniają zwrotną resorpcję w cewkach, dzięki czemu zwiększają ilość wydalanego moczu. Mają także własności antyseptyczne oraz zmniejszają napięcie mięśni gładkich jelit i dróg moczowych (działanie wiatropędne). Ponadto pobudzają w niewielkim stopniu wydzielanie śliny i soku żołądkowego, co ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów.

Ciekawostki:

  • najnowsze badania dowodzą, że pietruszka jest pomocna w profilaktyce raka piersi
  • pietruszka zapobiega powstawaniu próchnicy
  • wspomaga trawienie, reguluje cykl menstruacyjny i zwalcza towarzyszący miesiączce ból
  • zwalcza wodne rodniki, dzięki czemu zapobiega procesom starzenia się i chorobom układu krążenia.