Marchew
Marchew zwyczajnaMarchew zwyczajna jest jednym z podstawowych gatunków warzyw uprawianych w Polsce. Częścią jadalną marchwi jest zgrubiały korzeń spichrzowy. Występuje w stanie dzikim pospolicie na terenach Europy, Azji i północnej Afryki. W Polsce w stanie dzikim jest rośliną bardzo pospolitą. Marchew dobrze rośnie na glebach lekkich, przepuszczalnych, o dobrych stosunkach wodno-powietrznych. Najlepsze są gleby piaszczysto-gliniaste zasobne w próchnicę. Na glebie ciężkiej o wysokim poziomie wód gruntowych, korzenie marchwi będą się rozdwajać i zniekształcać. Marchew zwyczajna swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim wartości odżywczej, walorom dietetycznym i smakowym. Jest bogatym, naturalnym źródłem karotenu (prowitaminy A), zawiera sporo witamin z grupy B, składników mineralnych, cukrów i znaczne ilości błonnika pokarmowego. Marchew zwyczajna zaliczana jest do grupy warzyw korzeniowych.
|
Ciekawostki:
|