Marchew

Marchew zwyczajna

Marchew zwyczajna jest jednym z podstawowych gatunków warzyw uprawianych w Polsce. Częścią jadalną marchwi jest zgrubiały korzeń spichrzowy. Występuje w stanie dzikim pospolicie na terenach Europy, Azji i północnej Afryki. W Polsce w stanie dzikim jest rośliną bardzo pospolitą.

Marchew dobrze rośnie na glebach lekkich, przepuszczalnych, o dobrych stosunkach wodno-powietrznych. Najlepsze są gleby piaszczysto-gliniaste zasobne w próchnicę. Na glebie ciężkiej o wysokim poziomie wód gruntowych, korzenie marchwi będą się rozdwajać i zniekształcać.

Marchew zwyczajna swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim wartości odżywczej, walorom dietetycznym i smakowym. Jest bogatym, naturalnym źródłem karotenu (prowitaminy A), zawiera sporo witamin z grupy B, składników mineralnych, cukrów i znaczne ilości błonnika pokarmowego.

Marchew zwyczajna zaliczana jest do grupy warzyw korzeniowych.

 

Ciekawostki:

  • Na noc baldachy marchwi zginają się w dół, co zabezpiecza je przed zamoknięciem.
  • W czasie dojrzewania nasion brzeżne baldaszki zaginają się do środka, nadając baldachowi kształt ptasiego gniazda. Po dojrzeniu nasion wyprostowują się.
  • W przeszłości rozpowszechniona była marchew w różnych kolorach: białym, żółtym, pomarańczowym, fioletowym oraz tzw. tęczowym. Obecną popularność na świecie pomarańczowa marchew zawdzięcza Holendrom,